Vánoční dárek z Moskvy

20.11.2010 09:59

 

 

Již 7. rokem si vyměňuji s Natálií Ščelkunovou (Z Krasnoznamensku u Moskvy) náš časopis Kaktusy za ruský „Kaktus-klub.“ 15. listopadu t. r. mi pošta doručila velkou obálku, v níž k mému překvapení kromě posledního čísla jejich časopisu byla i objemná kniha s názvem „11 000 km po Argentině na stanovištích kaktusů.“ V knize mám věnování od autora V. Gapona a už na první pohled bylo možné říci, že je to kniha velmi povedená. Text je samozřejmě v ruštině a tištěný azbukou, ale všechny kapitoly a důležité popisky jsou se stručným anglickým resumé. Kniha samotná je v podstatě fundamentální cestopis. Jeho základem jsou kvalitní fotografie, které jsou číslované, a je jich celkem úctyhodných 776 kusů. Po argentinských lokalitách putoval V. G. spolu s rakouským kaktusářem Gertem Neuhuberem, takže v knize převažují tedy gymnokalycia. Mezi obrázky je samozřejmě řada náhledů do krajiny, v níž příslušné taxony rostou a nechybí mnoho tzv. cestopisných obrázků (stavebních památek a pod).

Napsat podrobnější recenzi mi nepřísluší, gymna jako většinou odolné nenáročné kaktusy samozřejmě pěstuji od mládí, ale nikdy jsem neměl více jak 30 druhů. Hodnocení obsahu tedy nechám gymnofilům, celkovou úroveň knihy však mohu hodnotit a jsem rád, že kladně. Nakonec uvádím základní údaje o dárku, který si letos rád přidám pod vánoční stromek:

Gapon Viktor Nikolajevič:

11 000 km po Argentině na stanovištích kaktusů

Vydal KAKTUS-KLUB se sídlem v Krasnoznamensku, 2010, formát 22 x 27,5 cm, 288 stran, 776 barevných fotografií a několik pérovek od N. Ščelkunové. Tištěno ofsetem, náklad 1 000 výtisků. ISBN 978-5-91909-004-5

—————

Zpět